Gevolgen van druk gedrag

De opvoeding van een kind met druk gedrag is geen gemakkelijke opgave. Een druk kind is moeilijker te sturen dan andere kinderen. Van de ouders vraagt dit meestal veel energie. Andere mensen geven u misschien talloze

adviezen waardoor u het gevoel kunt krijgen dat het uw schuld is of dat u iets verkeerd doet. Een ouder van een druk kind voelt zich vaak machteloos.

Ook druktemakers hebben het zelf niet makkelijk. Ze kunnen hun druk gedrag meestal zelf niet onder controle krijgen, hoe goed ze ook hun best doen. De omgeving vindt het kind vaak raar of vervelend. Leeftijdsgenootjes ontlopen het kind, worden kwaad of lachen het uit. Omdat drukke kinderen nogal eens moeite hebben zich aan de groep aan te passen hebben ze vaak niet veel vriendjes.

Door de overbeweeglijkheid, concentratieproblemen en impulsiviteit kunnen er leermoeilijkheden ontstaan. Drukke kinderen hebben vaker problemen met het geheugen, het begrijpen en spreken van taal, de ruimtelijke oriëntatie (ze verwarren bijvoorbeeld links en rechts) en het waarnemen van kleine verschillen. Door eenmatige motoriek schrijven ze vaak slordig. Hun intelligentieniveau is in de meeste gevallen normaal.

 

Omgaan met druk gedrag

Het leren omgaan met het drukke gedrag van uw kind gaat niet vanzelf. Druk gedrag is te beïnvloeden, maar er is wel veel tijd en geduld voor nodig. Dat komt omdat drukke kinderen veel tijd nodig hebben om te wennen aan veranderingen.

Positieve benadering
Drukke kinderen krijgen vaak minder complimentjes dan andere. Toch is het voor drukke kinderen juist heel belangrijk dat ze veel steun en waardering krijgen. De meeste aandacht gaat vaak naar het lastige gedrag, waardoor dit gedrag veelal versterkt wordt. Bovendien geeft het kinderen het gevoel dat ze niets kunnen, nooit iets goed doen en door niemand worden gewaardeerd. Het is dus heel belangrijk om te letten op wat je kind wel goed doet en daar iets aardigs over te zeggen.

Negeer zoveel mogelijk het negatieve gedrag, ook al kost dat extra moeite. Dat is goed voor het zelfvertrouwen van uw kind.

Structuur
Drukke kinderen hebben meer leiding en regelmaat nodig dan andere kinderen. Zonder stevig houvast is hun wereld een grote chaos. Dat geeft veel onrust en onzekerheid. Structuur is daarom heel belangrijk. Breng orde en regelmaat aan in de wereld van uw kind. Het kind weet waar hij aan toe is en dat geeft rust en een gevoel van veiligheid.

Regels
Alle kinderen, maar vooral drukke kinderen, hebben behoefte aan eenvoudige regels en duidelijke grenzen.
Het is daarbij heel belangrijk om uw kind telkens weer aan te moedigen als het zich aan de regels houdt.

Om de opvoeding van een druk kind vol te kunnen houden, moet ustevig in uw schoenen staan. Vooral in het begin zal uw kind protesteren tegen een nieuwe aanpak en nieuwe regels. Hij of zij zal zich nog drukker, beweeglijker en ongehoorzamer gedragen. Op dat moment is het belangrijk dat u vasthoudt aan uw plan en u niet van de wijs laat brengen. Verwacht niet meteen grote resultaten. Blijf positief en kijk naar de dingen die goed gaan. Dat maakt volhouden makkelijker.

Informatie en hulp

Als u zich zorgen maakt over uw kind, uzelf of iemand anders in uw omgeving en een aantal van de beschreven verschijnselen herkent, doet u er goed aan hierover met uw huisarts of iemand van bureau Jeugdzorg te praten. Voor het stellen van de diagnose worden kinderen eventueel doorverwezen naar de kinderarts of kinderpsychiater.
Meer informatie
NIZW
Voor meer achtergrondinformatie kunt u de brochure ‘Drukke kinderen’ bestellen.

De brochure is te bestellen bij:

NIZW Uitgeverij, telefoonnummer: (030) 230 66 07

of e-mail:bestel@nizw.nl

Brochure:

Drukke kinderen

Bestelnummer: E234852

Prijs per stuk: € 5,- (inclusief verzendkosten)

Levertijd: 5-7 werkdagen

Balans

Informatie over ADHD is beschikbaar bij Balans, landelijke vereniging voor ontwikkelings-, gedrags- en leerproblemen.

Hulp en informatietelefoon, bereikbaar op werkdagen van 9.30 – 13.00 uur.
Telefoon: 0900 20 20065
Bestellen folders/ boeken telefoon: (030) 225 50 51

Opvoedtelefoon

De opvoedtelefoon biedt ouders een luisterend oor, advies en informatie.
De opvoedtelefoon kan ook informatie geven over opvoedbureaus en pedagogische spreekuren in de eigen regio.

Bereikbaar op werkdagen van 9.00 – 17.00 uur.

Op maandag, dinsdag en woensdag ook van 19.00 – 21.30 uur.
Telefoon: 0900 – 821 22 05 (22 eurocent per minuut).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *