Wet- en regelgeving voor kinderen met ADHD
De overheid wil stimuleren dat alle kinderen zoveel mogelijk meedoen in de maatschappij. Voor kinderen en jongeren met ADHD bestaan er verschillende regelingen die ondersteuning bieden wanneer extra zorg nodig is. Hieronder een overzicht van belangrijke regelingen en wetgeving. Let op dat uw persoonlijke situatie kan afwijken. Neem daarom altijd contact op met de betreffende instantie(s) voor de meest actuele informatie.
Tip: Bewaar altijd kopieƫn van correspondentie en maak notities van telefoongesprekken met naam en datum. Dit is essentieel bij eventuele bezwaar- of beroepsprocedures.
Zorg
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
De Wmo zorgt ervoor dat iedereen kan deelnemen aan de maatschappij en zelfstandig kan blijven wonen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo en bepalen zelf welke voorzieningen worden aangeboden, zoals thuiszorg of hulpmiddelen.
- Let op: Het beleid en de vergoedingen kunnen per gemeente verschillen. Voor informatie kunt u terecht bij uw gemeente, bijvoorbeeld bij het Wmo-loket of Zorgloket.
Wet langdurige zorg (Wlz)
De Wlz biedt langdurige zorg voor mensen met een zware, blijvende zorgbehoefte. Zorg vanuit de Wlz wordt geregeld via een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).
Zorgverzekeringswet (Zvw)
De Zvw regelt de ziektekostenverzekering voor iedereen in Nederland. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd bij de basisverzekering van hun ouders. Vanaf 18 jaar moeten jongeren zelf een zorgverzekering afsluiten en zorgpremie betalen.
Eigen risico: Jongeren onder de 18 jaar betalen geen eigen risico. Vanaf 18 jaar geldt een verplicht eigen risico voor iedereen.
Financiƫle ondersteuning
Kindgebonden Budget
Als u kinderbijslag ontvangt en een laag tot middeninkomen hebt, kunt u in aanmerking komen voor een extra bijdrage via het kindgebonden budget. De hoogte van het budget is afhankelijk van het gezinsinkomen en het aantal kinderen onder de 18 jaar.
Persoonsgebonden Budget (pgb)
Met een pgb kunt u zelf zorg inkopen die bij uw situatie past. Kinderen en jongeren met ADHD kunnen een pgb aanvragen voor zorg en begeleiding via de Wmo of Wlz. De aanvraag loopt via het CIZ of Bureau Jeugdzorg.
Tegemoetkoming Onderhoudskosten Gehandicapte Kinderen (TOG-regeling)
Deze regeling biedt ouders van thuiswonende gehandicapte kinderen een extra bijdrage. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert deze regeling uit.
- Voorwaarden: Uw kind moet een bevestigde aandoening hebben die minimaal 1 jaar zorg nodig heeft, en er mogen geen andere soortgelijke vergoedingen zijn.
Onderwijs
Passend Onderwijs
Sinds 2014 zijn scholen verplicht een passende onderwijsplek te bieden voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Dit betekent dat scholen meer samenwerken om kinderen met ADHD of andere stoornissen te begeleiden in regulier of speciaal onderwijs.
- Steunpunt Passend Onderwijs: Voor vragen kunnen ouders terecht bij het steunpunt, bereikbaar via 0800-5010 of www.steunpuntpassendonderwijs.nl.
Leerlingenvervoer
Kinderen met een beperking of een indicatie voor speciaal onderwijs kunnen in aanmerking komen voor leerlingenvervoer. De gemeente is verantwoordelijk voor de regeling en kan eigen beleid voeren.
- Mogelijkheden: Vergoeding voor eigen vervoer, openbaarvervoerabonnement, of aangepast vervoer (bus of taxi).
Laptopvergoeding bij Dyslexie en Motorische Handicap
Kinderen met ernstige motorische problemen of dyslexie kunnen soms een laptop vergoed krijgen via het UWV. De noodzaak van de laptop moet officieel worden vastgesteld.
Wet Gelijke Behandeling
Sinds 2009 is de Wet Gelijke Behandeling van kracht, wat betekent dat discriminatie op basis van een handicap of chronische ziekte bij de toegang tot en afronding van onderwijs verboden is. Scholen mogen een leerling niet zomaar weigeren en zijn verplicht aanpassingen te realiseren, zoals aangepast lesmateriaal of extra tijd voor examens.
Uitkeringen
Wajong-uitkering
Jongeren die voor hun 18e jaar een ziekte of beperking hebben, kunnen vanaf hun 18e mogelijk in aanmerking komen voor een Wajong-uitkering. Deze uitkering biedt ondersteuning bij het vinden en behouden van werk of inkomen als zelfstandig werken niet mogelijk is.
- Studeren en Wajong: Wajong kan gecombineerd worden met studiefinanciering, maar let op de bijverdiengrens die jaarlijks wordt vastgesteld door DUO.
Tot slot
Veel van deze regelingen zijn aan veranderingen onderhevig. Zorg daarom dat u altijd op de hoogte blijft van de meest recente informatie via betrouwbare bronnen zoals rijksoverheid.nl, uw gemeente, en uw zorgverzekeraar. Zo voorkomt u onverwachte verrassingen.