Medicatie voor ADHD

Als je de diagnose ADHD hebt gekregen, is de kans groot dat medicatie een onderdeel is van de behandeling. Maar wat voor medicatie wordt er dan voorgeschreven en hoe werkt dit precies? In dit artikel lees je alles over medicatie bij ADHD.

Inleiding

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het is een aandoening die wordt gekenmerkt door aandachts- en concentratieproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit. Het kan het dagelijks functioneren van een persoon flink beïnvloeden en daarom is het belangrijk om de aandoening te behandelen.

Een van de manieren om ADHD te behandelen is door middel van medicatie. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten medicatie en hoe deze werken.

Wat voor medicatie wordt er voorgeschreven bij ADHD?

Er zijn verschillende soorten medicatie die worden voorgeschreven bij ADHD. De meest voorkomende soorten zijn:

 1. Stimulerende middelen
 2. Niet-stimulerende middelen
 3. Antidepressiva

Stimulerende middelen

Stimulerende middelen zijn de meest voorgeschreven medicatie bij ADHD. Ze helpen om de aandacht en concentratie te verbeteren en verminderen hyperactiviteit en impulsiviteit. De meest voorkomende stimulerende middelen zijn:

 • Methylfenidaat (Ritalin, Concerta)
 • Dexamfetamine (Dexedrine)
 • Lisdexamfetamine (Elvanse)

Niet-stimulerende middelen

Niet-stimulerende middelen worden voorgeschreven als stimulerende middelen niet werken of bijwerkingen geven. Ze hebben minder bijwerkingen dan stimulerende middelen, maar werken over het algemeen wel minder goed. De meest voorkomende niet-stimulerende middelen zijn:

 • Atomoxetine (Strattera)
 • Guanfacine (Intuniv)
 • Clonidine (Dixarit)

Antidepressiva

Antidepressiva worden voorgeschreven als stimulerende middelen en niet-stimulerende middelen niet werken. Ze hebben echter meer bijwerkingen dan de andere soorten medicatie. De meest voorkomende antidepressiva bij ADHD zijn:

 • Bupropion (Wellbutrin)
 • Venlafaxine (Efexor)

Hoe werkt medicatie bij ADHD?

Medicatie bij ADHD heeft als doel om de symptomen van de aandoening te verminderen. Stimulerende middelen werken door de afgifte van dopamine en noradrenaline te verhogen. Deze stoffen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de aandacht, impulsiviteit en hyperactiviteit.

Niet-stimulerende middelen werken op een andere manier. Ze verhogen de hoeveelheid noradrenaline in de hersenen, waardoor de aandacht en concentratie verbeteren.

Antidepressiva hebben invloed op de neurotransmitters in de hersenen. Ze verhogen de hoeveelheid serotonine en noradrenaline in de hersenen, waardoor de aandacht en concentratie verbeteren.

Zo zijn er verschillende soorten medicatie die ingezet kunnen worden bij de behandeling van ADHD. De medicatie heeft als doel om de symptomen van ADHD te verminderen en het dagelijks functioneren te verbeteren. Hieronder bespreken we de meest voorkomende medicatie die gebruikt wordt bij de behandeling van ADHD:

 1. Methylfenidaat
 2. Dexamfetamine
 3. Lisdexamfetamine
 4. Atomoxetine
 5. Guanfacine

Methylfenidaat

Methylfenidaat is één van de meest voorgeschreven medicatie bij de behandeling van ADHD. Het medicijn wordt verkocht onder de merknamen Ritalin en Concerta en wordt gezien als een van de meest effectieve medicijnen bij de behandeling van ADHD. Methylfenidaat werkt door het verhogen van de hoeveelheid dopamine en noradrenaline in de hersenen, waardoor de symptomen van ADHD verminderen.

Dexamfetamine

Dexamfetamine is een medicijn dat vergelijkbaar is met methylfenidaat. Het wordt vaak voorgeschreven als methylfenidaat niet voldoende effect heeft of niet goed wordt verdragen. Dexamfetamine werkt door het stimuleren van de aanmaak van dopamine en noradrenaline in de hersenen, waardoor de symptomen van ADHD verminderen.

Lisdexamfetamine

Lisdexamfetamine is een medicijn dat pas sinds enkele jaren op de markt is. Het wordt verkocht onder de merknaam Elvanse. Lisdexamfetamine werkt op dezelfde manier als dexamfetamine en methylfenidaat, maar heeft als voordeel dat het slechts één keer per dag ingenomen hoeft te worden.

Atomoxetine

Atomoxetine is een ander type medicijn dat gebruikt wordt bij de behandeling van ADHD. Het wordt verkocht onder de merknaam Strattera en werkt door het verhogen van de hoeveelheid noradrenaline in de hersenen. Dit heeft als effect dat de aandachtsspanne en concentratie verbeteren, en hyperactiviteit en impulsiviteit verminderen.

Guanfacine

Guanfacine is een medicijn dat voornamelijk wordt voorgeschreven aan kinderen met ADHD die ook last hebben van tics of slaapproblemen. Het werkt door het verlagen van de hoeveelheid noradrenaline in de hersenen, waardoor de symptomen van ADHD verminderen.

Naast deze medicijnen zijn er nog andere medicijnen die soms worden voorgeschreven bij ADHD, zoals bupropion en clonidine. Het is belangrijk om te benadrukken dat medicatie alleen effectief is in combinatie met andere behandelingen, zoals therapie en gedragstherapie.

Als het gaat om medicatie voor ADHD, zijn er verschillende soorten medicijnen die worden voorgeschreven om de symptomen te behandelen. De meest voorgeschreven medicijnen zijn stimulerende middelen zoals methylfenidaat en dextroamfetamine. Deze medicijnen werken door de activiteit in de hersenen te stimuleren en de concentratie te verbeteren. Er zijn echter ook niet-stimulerende medicijnen beschikbaar, zoals atomoxetine en guanfacine. Deze medicijnen werken door het verminderen van hyperactiviteit en impulsiviteit.

Soorten medicatie voor ADHD

 • Stimulerende medicijnen
 • Niet-stimulerende medicijnen

Stimulerende medicijnen

 • Methylfenidaat
 • Dextroamfetamine

Niet-stimulerende medicijnen

 • Atomoxetine
 • Guanfacine

Stimulerende medicijnen zoals methylfenidaat en dextroamfetamine zijn de meest voorgeschreven medicijnen voor ADHD. Methylfenidaat is een amfetamine-achtig medicijn dat werkt door de activiteit in de hersenen te stimuleren. Dit verhoogt de concentratie en helpt bij het verminderen van hyperactiviteit en impulsiviteit. Het is verkrijgbaar onder verschillende merknamen, zoals Ritalin, Concerta en Medikinet.

Dextroamfetamine is een ander stimulerend medicijn dat wordt voorgeschreven voor ADHD. Het werkt op een vergelijkbare manier als methylfenidaat door de activiteit in de hersenen te stimuleren. Het wordt verkocht onder verschillende merknamen, zoals Dexedrine en Zenzedi.

Niet-stimulerende medicijnen zoals atomoxetine en guanfacine worden minder vaak voorgeschreven dan stimulerende medicijnen, maar kunnen nog steeds effectief zijn bij de behandeling van ADHD. Atomoxetine is een selectieve noradrenaline-heropnameremmer (SNRI) die werkt door het verminderen van hyperactiviteit en impulsiviteit. Het wordt verkocht onder de merknaam Strattera.

Guanfacine is een ander niet-stimulerend medicijn dat wordt gebruikt om ADHD-symptomen te behandelen. Het werkt door het verminderen van hyperactiviteit en impulsiviteit en wordt verkocht onder de merknaam Intuniv.

Hoewel medicatie effectief kan zijn bij het behandelen van ADHD, is het belangrijk op te merken dat het niet voor iedereen werkt. Bovendien kunnen medicijnen bijwerkingen hebben, zoals verminderde eetlust, slapeloosheid en hoofdpijn. Het is belangrijk om met een arts te praten over de mogelijke voordelen en risico’s van medicatie voor ADHD.

Een andere veelvoorkomende klasse van medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van ADHD zijn de stimulerende middelen. Deze medicijnen helpen de neurotransmitters dopamine en noradrenaline in de hersenen te verhogen, wat kan leiden tot een verbeterde concentratie en vermindering van hyperactiviteit en impulsiviteit. De twee meest gebruikte stimulerende middelen voor ADHD zijn methylfenidaat en dexamfetamine. Andere minder vaak voorgeschreven stimulerende middelen zijn lisdexamfetamine, pemoline en methamfetamine.

Het gebruik van medicijnen voor de behandeling van ADHD is niet zonder risico’s. Bijwerkingen kunnen optreden, waaronder slaapproblemen, verminderde eetlust, hoofdpijn en nervositeit. Bovendien zijn sommige mensen gevoelig voor verslaving en misbruik van deze medicijnen. Daarom is het belangrijk om het gebruik van deze medicijnen te bespreken met een gekwalificeerde zorgverlener en om regelmatig gecontroleerd te worden tijdens het gebruik ervan.

Conclusie

Medicatie is een effectieve behandelingsoptie voor mensen met ADHD en kan helpen om de symptomen van de aandoening te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Hoewel er risico’s verbonden zijn aan het gebruik van deze medicijnen, is het belangrijk om te onthouden dat het gebruik ervan onder toezicht van een gekwalificeerde zorgverlener over het algemeen veilig is. Het is ook belangrijk om te overwegen dat medicatie alleen niet altijd voldoende is en dat het vaak nodig is om andere behandelingen, zoals therapie en leefstijlaanpassingen, te combineren voor de beste resultaten.

Kan medicatie ADHD genezen?

Nee, medicatie kan ADHD niet genezen, maar het kan de symptomen van de aandoening helpen verminderen.

Is het veilig om medicatie te gebruiken voor ADHD?

Over het algemeen is het veilig om medicatie te gebruiken voor ADHD onder toezicht van een gekwalificeerde zorgverlener. Er zijn echter wel risico’s verbonden aan het gebruik van deze medicijnen.

Welke medicijnen worden het meest gebruikt voor ADHD?

De meest voorgeschreven medicijnen voor ADHD zijn methylfenidaat en dexamfetamine.

Hoe lang duurt het voordat medicatie voor ADHD werkt?

Dit kan variëren, afhankelijk van het type medicatie en de persoon die het gebruikt. Sommige medicijnen beginnen binnen enkele uren te werken, terwijl andere enkele weken nodig hebben voordat er een merkbare verbetering optreedt.

Zijn er alternatieve behandelingen voor ADHD?

Ja, er zijn alternatieve behandelingen voor ADHD, waaronder therapie, leefstijlaanpassingen en voedingssupplementen. Het is belangrijk om deze behandelingen te bespreken met een gekwalificeerde zorgverlener voordat je ermee begint.