Gevolgen druk gedrag

folder: Kinderen en druk gedrag
” Ik wil wel stilzitten, maar mijn voeten gaan vanzelf bewegen”  
Elk kind is wel eens druk.Sommige kinderen zijn heel vaak of altijd druk. Zij zijn heel beweeglijk, altijd in de weer, impulsief, snel geprikkeld en snel afgeleid. Ze lijken geen rem te hebben,hebben altijd haast en kunnen moeilijk luisteren. Ze kunnen niet stoppen met druk doen, ook niet als dat van hen verwacht wordt.Bovendien lijkt het of ze niet beseffen wat je zegt of doet.
 
Als ouder vraagt u zich wel eens af of het drukke gedrag van uw kind wel normaal is. Of u gaat twijfelen: waarom is mijn kind zo druk? Doe ik het wel goed? Veel ouders hebben vragen, zoals: Hoe kan ik mijn kind laten luisteren? Hoe moet dat straks als hij naar groep.. gaat? Ik lijk wel een politieagent, hoe houd ik het gezellig thuis?
  
In deze folder vindt u informatie en adviezen voor
het omgaan met drukke
kinderen
van 4 tot ongeveer 12 jaar.

Wat is druk gedrag?

 Ieder kind is anders. Druk gedrag kan zich op verschillende manieren uiten.Druk gedrag verschilt dan ook per kind. Bovendien verschillen ouders in hoe ze het gedrag van hun kind ervaren. De ene ouder vindt eerder iets druk dan de andere.
In het algemeen kan druk gedrag worden onderverdeeld in drie kenmerken: overbeweeglijkheid, impulsiviteit en concentratieproblemen.

Overbeweeglijkheid

Een druk kind is voortdurend aan het bewegen (hyperactief), zoals klimmen, rennen, wiebelen, draaien en friemelen. Daarbij kan het kind ook onhandig zijn,waarbij het snel struikelt, morst, iets omgooit of ongewild dingen kapot maakt.
Een druk kind kan vaak aan één stuk doorpraten.
 

Impulsiviteit

Een druk kind handelt zonder erover na te denken. Het kind reageert meteen, zegt en doet wat in hem of haar opkomt en ziet vaak geen gevaar.Een drukkind heeft moeite met wachten op de beurt en met gedragsregels.
Bij het vertellen van een verhaal kan het kind van de hak op de tak springen.

Concentratieproblemen

Een druk kind is snel afgeleid en heeft moeite om de aandacht op één ding te richten. Opletten als er een opdracht wordt gegeven is ook moeilijk,evenals rustig nadenken. Het kind zal snel wegdromen en wil steeds iets anders.

Oorzaken van druk gedrag

Veel kinderen zijn wel eens een periode druk, bijvoorbeeld rondom hun verjaardag of bij spanningen thuis of op school. Soms kan het ook te maken hebben met de leeftijd of de ontwikkelingsfase van het kind. Wanneer een kind vaak of altijd druk is, heeft dat andere oorzaken.

Oorzaken in het kind

Druk gedrag kan in aanleg aanwezig zijn, bijvoorbeeld bij een temperamentvol kind.
Een andere oorzaak kan zijn een kleine hersenbeschadiging bijvoorbeeld ten gevolge van moeilijkheden tijdens een bevalling of na een ongeluk.

Oorzaken in de omgeving waarin het kind opgroeit

Daarnaast kunnen factoren vanuit de omgeving een belangrijke rol meespelen, zoals spanningen in het gezin of op school. Ook onveiligheid en angst kunnen invloed hebben op het ontstaan van druk gedrag, evenals de manier van opvoeden.
In de praktijk is er vaak sprake van een combinatie van oorzaken.
ADHD: Alle Dagen Heel Druk
Sommige ouders van kinderen vragen zich af of hun kind misschien ADHD heeft.

ADHD staat voor:

Attention (aandacht)
Deficit (tekort)
Hyperactivity (hyperactiviteit)
Disorder (stoornis).
Bij ADHD werken de remmende systemen in de hersenen onvoldoende en hebben de hersenen moeite met het verwerken van informatie. In de praktijk is ADHD een verzamelwoord geworden voor alle kinderen met druk gedrag. Maar bij de meeste kinderen met druk gedrag is er geen sprake van ADHD.
Om er achter te komen of een kind ADHD heeft is een gespecialiseerd onderzoek nodig. Dit onderzoek vindt pas plaats als er een duidelijke aanleiding is. Bijvoorbeeld omdat er problemen zijn op school, omdat een kind thuis niet meer te hanteren is of omdat de ontwikkeling van het kind door zijn drukke gedrag wordt belemmerd.
Als uit onderzoek blijkt dat een kind ADHD heeft, dan kan een aanpak met medicijnen en/of gedragstherapie uitkomst bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *